Back to top

Dekor kisokos

Munkáinkat minden esetben az Ügyféllel együttműködve, számára a legjobb és legköltséghatékonyabb megoldást megtalálva végezzük. A Megrendelővel leegyezetett munkafolyamat ismerete nagyban megkönnyíti mind a Háttérország csapatának, mind Ügyfeleink munkáját.

Felmérés

A dekorációs feladatok első és legfontosabb lépése a felmérés. A helyszínen lehetőség szerint az Ügyféllel együtt megtekintjük a felület minőségét, alapanyagát és pontos méréseket végzünk a dekorálandó felületekről és elemekről. A felmérésről dokumentációt készítünk.

Tervezés

A helyszíni felmérés alatt szerzett információk alapján és az Ügyfél elképzeléseit szem előtt tartva meghatározzuk, hogy az adott felületre milyen hordozóeszköz a legalkalmasabb, illetve milyen eljárással dekorálható. Ez függ természetesen attól is, hogy kültéren vagy beltérben található a dekorálandó felület.

Az előkészítés során a legjobb minőségben, a költséghatékonyságot szem előtt tartva készítjük el az adott projekt kivitelezési- és költségterveit.

Grafikai tervezés

Amennyiben nem áll rendelkezésre kész grafikai terv, úgy annak elkészítésében is segítünk.

Dekorelemek gyártása

Az alapanyagtervek elfogadását követően igény és megrendelés esetén dedikált accountjaink az elemek legyártását, kihelyezését és az azt követő riportálást is koordinálják.

Dekorálás

A legyártott és leellenőrzött dekorelemeket saját járműflottánknak köszönhetően akár 4,6 méter hosszúságig a helyszínre tudjuk szállítani. Tapasztalt dekoratőr kollégáink az előzetesen egyeztetett időpontban és időtartam alatt végzik el munkájukat. Az elkészült projektről minden esetben igazoló fotókat készítünk.

A reklámdekoráció fő csoportjai:

Bontás, eltávolítás

Legtöbb esetben a dekorálandó felületeken már van valamilyen korábbi dekoráció, amelyet az új dekorelem kihelyezése előtt el kell távolítani. Az eltávolításhoz szükséges eszközök vagy speciális tisztítószerek használata több tényezőtől függ: milyen anyag és mennyi ideje van kint, milyen páratartalom- és hőingadozásnak volt kitéve ez alatt az idő alatt.

Fóliafelhelyezés

A reklámdekorációs szakma leggyakoribb munkafolyamata a fóliafelhelyezés. A boltok kirakatüvegeinek, belső felületeinek vagy akár bútorainak legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja a fóliázás. Bár a külső szemlélőnek egyszerűnek tűnhet a fólia felhelyezése, valójában nagy kézügyességet és odafigyelést igényel. A felhordás során nem csak a méretpontosságra, a megfelelő illesztésekre, gyűrődés-, ráncosodás mentes felhelyezésre kell odafigyelni, de az élek helyes levágása, a fólia széleinek eltisztázása is nagyban befolyásolja a matrica élettartamát és a dekorált felület esztétikusságát. A fóliahasználat további népszerű területe a járműfóliázás, amelyről bővebben a www.flottadekor.hu oldalunkon olvashat.

POS eszközök, tértárgyak kihelyezése

Legjellemzőbb használati területe az üzlethelyiségek állandó vagy alakalomszerű dekorációja, pl. kínálópultok, promóciós standok, lelógatott, függesztett reklámtáblák, állványos megállítótáblák, stb. Ide tartozik, de még is külön kategóriát alkot az installációk felépítése, amely lehet művészeti tértárgy, vagy egy-egy promócióhoz tartozó installáció kihelyezése.

Alpintechnika és kiegészítő eszközök használata

Földről 3 méter magasságig szabad reklámdekorációs munkát végezni. E fölötti magasság esetében állványt vagy emelőkosaras autót kell igénybe venni, vagy ha ez sem elegendő, akkor alpintechnikával kell kihelyezni az adott dekorelemet. Épülettakaró háló, nagyméretű molinó kihelyezése vagy magasan lévő üvegfóliázás esetén érdemes ezt a technikát alkalmazni, amely speciális tudást és végzettséget igényel. A 3 méter felett végzett dekorálás csak és kizárólag védőfelszerelésben (pántos védősisak, testhevederzet, beülő, munkavédelmi bakancs) végezhető.

Építés, speciális szerelés

A reklámdekoráció sok esetben igényel speciális szakmai ismeretet, mint pl. villamos-, vagy gépészmérnöki, fémműves vagy asztalos szaktudást. Pl. a világítódobozokat vagy valamilyen mechanikai gépezettel ellátott dekorelemet is működésbe kell hozni, fémszerkezetek felépítésénél, belső terek kialakításánál, bebútorozásánál is szükség van kellő szakmai ismeretre. A különböző barkácseszközök használata is elengedhetetlen ebben a szakmában.

A Háttérország dekoratőr kollégái minden munkafolyamat kivitelezésére kellő szaktudással rendelkeznek.

A reklámdekoráció alaptermékei a teljesség igénye nélkül

Fólia

A legtöbbet használt reklámdekorációs anyag a fólia. A hátoldalán ragasztóréteggel ellátott műanyag matricák számtalan változatban (színben, méretben, vastagságban, stb.) és célra (árnyékolás, biztonságtechnika, dekoráció, stb.) érhetőek el. A leggyakrabban használt nyomtatható öntapadó fólia fehér vagy víztiszta (fényes vagy matt) felülettel rendelkezik, amelyre szinte bármilyen mintájú, színű grafika kerülhet.

Az öntapadó fólia legfőbb alkalmazási területe a kirakatok üvegfelülete, de használják fal, fém vagy műanyag felületek dekorálására is. A fólián digitális nyomtatással akár fotó minőségű képek is megjeleníthetőek, illetve bármilyen formára vágható, hővel (hőlégbefúvóval) formálható – ezért is ez az anyag a gépjármű dekoráció egyetlen dekorálási alapanyaga, hiszen az autók íveit, külső visszapillantó tükreit így lehet esztétikusan lefóliázni.

A kirakatokon reklámdekorációs céllal alkalmazott fólia élettartama kültéren maximum 1-3 év, míg beltérben ennél jóval hosszabb, de ez persze függ a választott fóliatípustól és a felhelyezés szakszerűségétől is, ezért is kell minden esetben hozzáértő dekoratőrökkel végeztetni a feladatot.

Az öntapadó fóliák egyik speciális fajtája a jóval nagyobb kopásállóságú padlógrafikákra alkalmazott alapanyag. Élettartama 0,5-2 év, igénybevételtől függően.

A szintén speciális perforált, azaz One Way Vision fólia 40%-ban lyukacsos, fekete hátoldalú fólia, amely megakadályozza a belátást a kirakat üvegén, csak a grafika látható, a kilátást viszont nem akadályozza. Egyetlen hátránya, hogy a lyukacsossága miatt nagyon részletgazdag grafika nem nyomtatható rá.

Molinó, épületháló (Mesh háló)

A molinó olyan textil vagy PVC ponyva alapú feszített hirdetési eszköz, amely külön állvány nélkül is kihelyezhető például kerítésre, épület homlokzatra vagy beltérben a falra. A molinót az anyagában elhelyezett riglikbe (fémgyűrűk) fűzött rugalmas kötél vagy drótkötél segítségével feszítik meg a kihelyezés során.

A Mesh hálóként is ismert épülethálót első sorban az építkezésekről lehulló törmelékek elvezetésére alkalmazzák. Az idők során nagy felülete miatt nagyon látványos reklámeszközzé nőtte ki magát. A mesh háló kopás-, nedvesség- és napfényálló, így hosszú távon is tartós. Az épülethálók kihelyezése is hasonló a molinókéhoz, általában riglikbe fűzött rögzítő eszközzel történik. A legyártás és felhelyezés előtt mindenképpen szükséges a helyszín előzetes felmérése, főleg nagy felületű, több emeletes épületek esetén. Erre többek között azért van szükség, mert a felmérés alatt derül ki, hogy vannak-e pl. rögzítési pontok az épület tetején, amelyek segítségével alpintechnikával felszerelhető az épületháló, vagy emelőkosaras autóra van szükség. A felújítás alatt álló épületek állványzatára is felrögzíthetőek a hálók.

Táblás anyagok

  • plexi: A plexiből készült dekorációs termékek egyszerre tartósak és látványosak, így kiválóan alkalmasak kül-, és beltéri dekorálásra is. Bármilyen formára vágható, felülete gravírozható, de fóliával is dekorálható. Az Ügyfél kérésétől függően rögzíthető ragasztóval vagy csavarokkal.
  • habosított pvc/ongro: A hajlékony, könnyű és tartós habosított pvc az egyik legideálisabb reklámdekorációs alapanyag. Igénytől függően nyomtatható, festhető, domborítható, laminálható, gravírozható. Rögzítése ragasztással ajánlott, ugyan is csavarozás esetén könnyen meghullámosodhat az anyag.
  • alumínium: A közepén polietilén magból álló, kétoldalt nagyon vékony, alumíniumborítással ellátott kis súlyú táblás anyagot sok esetben használják erős napsugárzásnak kitett helyen, hiszen nem deformálódik és hosszú távon is sík marad a felülete. Standépítésre, feliratokhoz, cégtáblákhoz és reklámhordozó felületek dekorálására is kiválóan alkalmas.

Bármilyen dekorációs elképzelésében szívesen segítünk! Keressen minket: info@hatterorszag.hu

Speciális anyagok speciális területre:

A járműdekoráció esetenként speciálisan autódekorációs célra használható fóliát igényel. A piacon számos felhasználható alapanyag rendelkezésre áll, amelynek kiválasztása több mindentől függ. Látogasson el www.flottadekor.hu oldalunkra, ahol a járműdekorációval kapcsolatban további információkat olvashat!